
Uygulama Projesi ve Kesin Proje Arasındaki Farklar
İnşaat projeleri, gerçek uygulamadan önce farklı projelendirme aşamalarından geçer. Bu aşamalar uygulama ve kesin proje olarak adlandırılır. Her iki aşama da yapının inşaatı öncesinde oluşturulur. İlk aşama kesin projedir. Uygulama projesi öncesinde tamamlanan kesin proje, avan proje olarak adlandırılan hazırlık aşamasındaki projeye göre hazırlanır.
Kesin proje hazırlanırken, mimari fikir tasarımı, geliştirilmesi ve detaylandırılması yapılır. Detaylar kat planlaması ve inşaat için gerekli tüm detayları içerir. Uygulama projesi ise kullanılacak malzemeler de dahil olmak üzere projenin tüm detaylarını içerir.
Kesin Proje Nedir?
Avan proje temel alınarak oluşturulan bir projelendirme aşamasıdır. Avan proje, yapılacak olan projenin ön hazırlık aşamasıdır. İşverene kaça kaç daire sığacağı, dairelerin kaç m2 alana sahip olacağı bilgileri vermek amacıyla oluşturulur. Statik hesaplamaların bu aşamada öngörülememesi nedeniyle kolon gibi yapısal elemanlar hesaplama yapılmadan yerleştirilir. Avan projeden yola çıkılarak oluşturulan kesin projede 1/200 ölçeğinden yararlanılarak gerekli diğer detaylar eklenir. Son olarak uygulama projesine gönderilmeden önce kesin proje içinde gerekli inşaat detayları ve kullanılacak malzemeler yerleştirilir.
Kesin Proje de Olması Gerekenler
Avan projeye göre eklenen kat planları, çatı planı ve asma tavan planları, ayrıca yapıya ait kesitler de projeye ilave edilir. Kesin proje de tüm bina bileşenlerinin detaylandırılmasının yapılması son derece önemlidir.
Uygulama Projesi Nedir?
Kesin proje çiziminden sonra uygulama projesi oluşturulur. Bu proje içeriğinde inşaatın gerekli tüm ölçümleri, tesisat planları, çizimler, elemanlar ve referanslar yer alır. Uygulama projesine inşaat sürecinde ihtiyaç duyulacağı için bu ihtiyaç duyulacak bilgilerin detaylı ve anlaşılır şekilde belirtilmesi gereklidir. Kısacası, uygulama projesi içerik olarak bir yapıya ait tüm bilgileri içermelidir.
Uygulama Projesi ve Kesin Proje Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kesin proje çizimi yapıldıktan sonra uygulama projesi çizimi yapılır. Uygulama projesinin içeriği kesin projeye göre daha kapsamlıdır. Kesin proje üzerinde değişiklikler yapılabilir fakat uygulama projesi üzerinde değişiklik yapılamaz. Bunun nedeni kesin proje çiziminden sonra gerekli kurumlardan inşaat izni alınır ve onaylanan proje bilgilerine göre uygulama projesi oluşturulur.